Műhely, ház és kerti felszerelések.
Kosár Kosár Ft ÁFA nélkül
Ft ÁFA-val
Bejelentkezés Bejelentkezés Regisztráció Regisztráció  

Autótechnika

Sűrített levegő

Csiszolórend -szerek

Famegmun-kálás

Manipulációs technika

Homokfúvás

Fémmegmun -kálás

Műhelyfelsze -relések

Autótechnika

Sűrített levegő

Csiszolórend -szerek

Famegmun-kálás

Manipulációs technika

Homokfúvás

Fémmegmun -kálás

Műhelyfelsze -relések

Česká republikaSlovenská republikaPolskoRumunskoSlovinskoNěmeckoVelká Británie

Megrendelés

06 1 766 4599 Vagy felhívjuk Önt: Adja meg a számát
Megrendelés
 

Újdonságok e-mailen

 

uni-max számokban

4 333 termékek
3 622 raktáron lévő termékek
176 648 raktáron elérhető termékek darabszáma
63 ügyfél vásárol most
1643 akciós termék
akciók egészen 93%
utolsó frissítés
21.1.2017 22:36:24

e-shop: on-line
 

Összehúzni, összeragasztani, megjavítani, megspórolni

A szorító, mint hasznos segítőtárs.
Szorítók - plusz kezek

     

A műhelyben vagy gyártáskor és számos más tevékenység során gyakran van szükségünk arra, hogy valamit szorosan befogjunk vagy összenyomjunk és rögzítsünk. Nem elég csak megszorítani és huszonegyet mondani. A pillanatragasztó sem egy pillanat alatt ragaszt. A diszperziós faragasztóknak terméktől és anyagtól függően legalább egy órára van szükségük a szilárd megkötéshez. Végül is a szorítók sem csak ragasztásra szolgálnak, hanem az anyag másik kéz helyetti megfogására, vagy pontosan megválasztott szög tartására is. Hozzáfoghatunk velük az asztallaphoz egy hosszú lécet, és azt vághatjuk tetszés szerint, vagy rögzíthetünk a segítségükkel fűrészelni, marni, festeni vagy más módon megmunkálni kívánt munkadarabokat.

Elméletileg a szorítókat feloszthatjuk összehúzó, ragasztó és kézpótló segédszorítókra. Továbbá például modellező, asztalos, lakatos szorítókra.

 

A szorító kiválasztása

     

     

Mire kell tehát a szorítók kiválasztásakor ügyelni, és mi alapján válasszunk? Elsősorban a felhasználás jellege alapján. Egyes szorítók csak egyfunkciósak, más szorítók különböző tevékenységek során nyújthatnak segítséget. A jó szorítók nem két fillérbe kerülnek, ezért fontos a helyes kiválasztásuk.

Erőseknek kell lenniük, jól kell szorítaniuk, tartaniuk, összenyomniuk. Mégpedig egyenesen, vagy akár szög alatt is. Szilárdaknak kell lenniük, és mindenekelőtt nem csúszhatnak, illetve nem lazulhatnak meg, amely követelmény egyaránt vonatkozik a hagyományos és a gyorsszorító vagy speciális szorítókra is.

A legtöbbet használt szorítók közé tartoznak az úgynevezett gyorsszorítók, valamint a csavaros és kombinált szorítók. A hagyományos csavaros szorítókat az anyaghoz illesztjük, majd a markolattal meghúzzuk. A szorító kinyílik, és a csúszásgátló finom fogazatával erőteljesen beleharap a fémprofilba. A hosszú pofás mélyszorítókat nem csak cipő- vagy gitárjavításhoz használhatjuk, hanem például kerékpárbelső megragasztásához is. Az élszorítók segítségével megjavítjuk vagy felragasztjuk az asztal élzáróját vagy a levált furnért. A lakatos szögszorító anélkül segít megtartani a fémprofilt, hogy hegesztés közben foglalkoznunk kellene a pontos szöggel.

 

Bútorjavítás

     

A gyorsszorítók kinyomó pisztolyként működnek. A fék benyomását követően gyorsan végighaladunk velük a szorító testén. Ezt követően már csak megnyomjuk  a markolatot, és meg is van húzva. A rögzítő mechanizmust rugó alkotja, amely a profilozott fémet a szorítón nyomva szöget képez, és ennek köszönhetően a pofa nem képes kicsúszni. A velük folytatott munkavégzés gyors és nagyon kényelmes. Előnyük az egyenes, csavarozást nem igénylő nyomófelület, ezért csupán egy kézzel is használhatók, ami elsősorban önálló munkavégzés vagy szerelés esetén, nagyon hasznos. A klasszikus, egyenes szorítók segítenek a nyikorgó, szétesőfélben lévő bútordarabok megjavításához és összeragasztásához.

 

Keretszorítók és speciális szorítók

     

Érdekesek a keretszorítók. Többnyire fixen beállított derékszöggel rendelkeznek, és könnyen összekapcsoljuk a segítségükkel a keretelemeket, valamint a pontosan szögben vágott léceket.

Érdekesek, és sok alkalmazási területen nélkülözhetetlenek az állítható keretszorítók. A fix szöget bezáró szabad részek egy négy méter hosszú acélszalaggal vannak összekapcsolva. Ennek, valamint a billenő támaszok segítségével nem csak derékszögű formákat, hanem atipikus íveket vagy kört is meghúzhatunk.

A további szorítók közé tartoznak például az excenter vagy karos befogó pofák, amelyek a holtponton túljutva az anyagot feszítőkar segítségével nyomják össze. Az erejük akár 300 vagy annál több kiló is lehet. Gyors szorításhoz használatosak, például hegesztésnél. A fúrás során a fúrógép alá helyezendő kis munkadarab-szorító eszközök is hasznosak. Ezeket legközelebb ismertetjük.

 

Az új szorítók könnyebbek és nem rozsdásodnak

     

A modern szorítók előnyei közé tartozik az anyaguk. Régebben a szorítók vasból készültek, és nehezek voltak, így a befogott munkadarab mozgatása során nehézkes volt a kezelésük, és idővel kikezdte őket a rozsda. Igazán erőteljes meghúzáskor a famarkolat meg-megcsúszott.

 

A legnagyobb ereje az ajtó- és ablaktokozat szorítónak van

     

A tokozat szorító vagyis a nagy asztalos szorító ajtó- és ablakkeretek gyártására és javítására szolgál. A legnagyobb erőkifejtésre ajtók, ablakok és más szerkezetek hornyolt faelemeinek összeragasztásakor vagy csapok összehúzásakor van szükség. Éppen erre szolgál az asztalosműhelyben a legerősebb szorítást biztosító ajtó- és ablaktokozat szorító.

A szerszám alapja egy 80 mm magas, nagy „I” betű profilú „gerenda”. Ez biztosítja az erős szorítás szilárdságát, merevségét és ellentartását. A nagy öntöttvas kilincs a tengelyen lévő golyós ellensúllyal könnyen és gyorsan forog, és a mozgó szorító és ütköző elemhez támaszkodik. Ezt a tartóprofilon egy erős csap rögzíti.

 

Tippünk - egy jó ragasztó és alátét

Annak érdekében, hogy a szorítókkal folytatott munkavégzésnek értelme legyen, mindig az összekapcsolni kívánt anyagokhoz legmegfelelőbb ragasztóra van szükség. Ezek néha különböző anyagok kombinációi is lehetnek. A szorítók felületének növelése és a munkadarabra kifejtett nyomásának érdekében megfelelően alá kell azt támasztani. Ügyelünk arra, hogy a szorítók alátámasztása ne ragadjon hozzá a munkadarabhoz. Szorítók, merevítők, satuk, összehúzók segítségével számos tárgyat magunk is megjavíthatunk. Néha ehhez elég csak kiválasztani a megfelelő ragasztót, majd beragasztózni és összehúzni az egyes elemeket.