Száras felsőmarók, avagy marás mindenkinek

A felsőmaró valójában egy modern, elektromos profil-gyalu. Amit korábban vésővel vagy profilos gyaluval kellett megmunkálni, most már egy géppel is elvégezhető.


A felsőmaró valójában egy modern, elektromos profil-gyalu. Amit korábban vésővel vagy profilos gyaluval kellett megmunkálni, most már egy géppel is elvégezhető. A munkát kiválóan támogatja a gazdag szerszám és profil választék.

Fához és bútorhoz

A pontos definíció érdekében Wikipédiához fordultunk: "A marás szabályosan egy- vagy többélű forgácsoló szerszámmal végzett forgácsoló eljárás (fémek vagy egyéb anyagok megmunkálásához). A megmunkáló gépet, amellyel a marási műveletek elvégezhetők, marógépnek hívjuk." Tehát: fogjuk be a marószerszámot a marógépbe és marjunk!

Fiókhomlok díszítés

A kerti pavilonon is szép a lekerekített él

Nem csak lekerekít, hanem díszít is... ezt is tudja a maró

Itt valaki adott a részletekre is... hornyoló vagy domború homlokmaróval

Körülöttünk minden olyan bútor vagy fa termék, amelynek az éle meg van munkálva, vagy amely valamilyen profilos horonnyal van díszítve, maróval készült. A régebbi darabok (pl. a nagymama bútora) azonban még profilos gyaluval vagy vésővel készült. Profilos lécekkel is gyakran találkozunk. Ezeket szintén maróval készítették.

Körülöttünk mindenütt

A fürdőszobai szekrény és fiók homloklapok élei lekerekítettek

Finoman letört él, és mindjárt jobban néz ki a virágláda

Mart profilokkal és letörésekkel találkozhatunk pl. asztal éleknél, díszítő konzoloknál, konyhai vagy falusi bútoroknál. Maróval kell kimunkálni az ajtókon vagy ablakokon a zárak és pántok helyét, a tolóajtókban a síneket, maróval lehet lekerekíteni a polcok éleit vagy az ágy széldeszkáit. De például kerti pavilonok díszítéséhez, kerti bútorok készítéséhez, vagy párkányok megmunkálásához is használható. Általában ezek készen vásárolt termékek. Marószerszámmal csapolást, hornyot, fecskefarkas illesztést is végezhetünk, továbbá bármilyen alakot is marhatunk, akár a felületre, akár egy belső nyílásba. A maró használatával az anyagnak megadjuk a végleges formáját és kivitelét, legyen szó akár élletörésről vagy valamilyen bonyolultabb alak kimarásáról.

Az egyik legfontosabb dolog a munkadarab előkészítése

Hornyot marni vagy éleket letörni?

Az uni-max marókkal nincs lehetetlen

Maróval az MDF lapokat is meg lehet munkálni

A marás mélységét szükség szerint lehet beállítani

A maróval való minőségi munkához fontos az alapanyag (deszka, léc, vagy más gyalult anyag) megfelelő előkészítése. A maróval nem csak fa anyagokat, hanem fa alapú anyagokat, például MDF lapokat, farost és faforgács lemezeket, furnérlemezt vagy akár puhább műanyagokat is meg lehet munkálni. A megfelelően előkészített felületen könnyen csúszik a felsőmaró, és másolja a felületet vagy az anyag szélét. Természetesen akkor, ha a felsőmarót a kezünkben tartjuk és az anyagot felülről munkáljuk meg. Az asztalba fogással végezhető műveletekről majd egy következő alkalommal.

Tökéletes befogás - biztonságos munka

Anyagok biztonságos befogása szorítókkal

A marószerszám anyagba mártását alaposan végig kell gondolni

A felsőmaró magas fordulatszámú készülék, a befogott szerszám fordulatszáma akár a 30 ezer fordulat/perc értéket is elérheti. Ezért a megmunkálandó darabot tökéletesen kell rögzíteni. Ehhez használhatunk ügyes asztalos szorítókat, amelyek nem hagynak nyomot a felületen, vagy más befogókat. A befogókkal az asztalhoz rögzíthetők a munkadarabok, de használhatunk vezetősínt is az állítható befogáshoz. A vezetősín kiváló segítőtárs a marási munkákhoz. Használhatjuk a gyalupad padvasait is a rögzítéshez.

Biztonság mindenekelőtt

A forgó marószerszámtól forgácsok repülnek el

... ezért ne felejtse el feltenni a védőszemüveget

A maróval való munka közben elsősorban a szemet kell védeni az elrepülő forgácsoktól, ha lehet, akkor használjon az elszíváshoz porszívót, amely a legtöbb felsőmaróhoz könnyedén csatlakoztatható. A munkadarabot erősen fogja be. A munkadarabba csak forgó szerszámot szabad bemártani. Amennyiben tömörfát mar, akkor figyeljen az évgyűrűkre és óvatosan dolgozzon, nehogy azok kiszakadjanak.
Figyelem! A marószerszámnál fontos az él és a forgásirány kölcsönös kapcsolata is, a marót a forgásirány szerint tolja az anyagon. (Aki nap mint nap dolgozik felsőmaróval ezt természetes dolognak tartja, de a kezdő és laikus ezermester mindjárt a marógépet vagy a szerszámot fogja okolni, ha nem megy a munka).
A munkához használjon párhuzamvezetőt vagy ütközőt, a gépet ne nyomja nagy erővel, és a szerszámok legyenek mindig élezettek.

A marószerszám kiválasztása

Különböző marószerszámok

Különböző marószerszám szárátmérők

Adapter a különböző szárátmérőkhöz

Meghúzni és belevágni

Ha még nincs tapasztalata, akkor előtt próbálja ki a készüléket (például kérje kölcsön a szomszédjától). Hamarosan rájön, hogy nem kell félni, ez a gép Önnek is jól jönne a műhelyében. A marógép méretét a felhasználástól függően válassza ki. A kisebb gépet rugalmasabban használhatja, az kényelmesebben fogható és mozgatható, például már beépített szerkezeti elemek megmunkálásához. A nagyobb gép nehezebb és robusztusabb, de jobban és pontosabban ül a megmunkálandó anyagon. A döntésben segíthet az is, hogy milyen tartozékokat ad az eladó a készülékhez, illetve befogható-e a készülék egy munkaasztalba, amivel alsó marót lehet létrehozni. Ha csak néha kell használnia a marógépet, akkor egy kisebb gép (kisebb szárátmérővel) is megteszi. Nehezebb munkákhoz azonban jobb a vastagabb szárú marók befogását lehetővé tevő nagyobb gép. A jobb gépek rendelkeznek olyan adapterekkel, amelyek segítségével különböző szárátmérőjű szerszámokat lehet befogni. Így egy gép is elegendő a különböző szárátmérőjű szerszámok használatához.

A jó ergonómiájú fogantyú megkönnyíti a gép használatát

Fordulatszám szabályozás közvetlenül a fogantyún

A mélységütköző beállítása

A mélységütköző finom beállítása

A kiválasztás alapkritériumai: elektronikusan szabályozható fordulatszám, kiváló fogás-ergonómia, minőségi mélyütköző (többfokozatú beállítással). A többfokozatú mélységütközőt például bonyolultabb profilok marásához, lépcsős maráshoz vagy több lépésben végrehajtott maráshoz használhatja.

Folytatása következik

A marógépet alulról is be lehet fogni a munkaasztalba, ilyenkor a munkadarabot kell mozgatni a marószár felé. Erről azonban majd legközelebb, amikor bemutatjuk a vákuumos asztalokat, és megmutatjuk, hogyan kell díszítő léceket vagy konyhabútor ajtókat marni.