+420 246 066 136 / H-P 7:30 - 16:00
0
0 Ft ÁFA-val 0 Ft ÁFA nélkül

Asztalos szorítók és befogók, bármilyen munkához

Nincs olyan iparos műhely, ahol nem kell valamit néha befogni vagy rögzíteni. Minden befogás és rögzítés más és más eszközt igényelhet. A szorítókat és befogókat a leggyakrabban asztalosok, ácsok és lakatosok használják. Azonban kiválóan használhatók pl. autó javításhoz, szerelési munkákhoz, ezermesteri tevékenységekhez vagy modellezéshez is.

A szorítók kiváló segítőtársak

Szorító nem hiányozhat egyetlen műhelyből sem

... néha otthon is szüksége lehet rá

A C-típusú szorító befogási mélysége

Befogók, különböző hosszúságú pofákkal

Sok hasznos tulajdonságuk van. Bármikor helyettesíteni tudják a szereléseknél a segítőtárs kezét. Nem beszélnek, nem fogyasztanak elektromos áramot vagy benzint, nem járnak cigarettázni. Csak dolgoznak és szorítanak. Minél jobb minőségű szorítót vásárol, annál hosszabb ideig fogja szolgálni Önt. És nem csak Önt, a szorítót örökli a fia, vagy akár az unokája is. A nagyobb szorítók már nehezebbek és robusztusabbak, mivel ezektől nagy erőt várunk el (amit más módon nem tudunk létrehozni). A robusztusság azonban hasznos paraméter. A kényelmesebb munka érdekében a nagy szorítók már nem csak vasöntvényekből készülnek. A vezetősín és a pofák is készülhetnek könnyebb ötvözetekből is. A könnyű ötvözetekből készült alkatrészek az acél alkatrészekkel azonos szilárdságúak.

Megfogni és nem elengedni

A szorítók legfontosabb tulajdonsága: megfogni és nem elengedni. Ez az egyik elsődleges kritérium ami alapján szorítót választunk. Meghúzás után nem csúszhat meg a munkadarab. Ha ez mégis megtörténik, akkor ettől a szorítótól váljon inkább meg. A megfogás minősége nagy mértékben függ a szorító konstrukciójának a merevségétől, az alaprúdtól, a rúd profiljától vagy fogazásától (alul vagy felül), illetve a mozgó pofáktól. Léteznek szorítók ovális, kör keresztmetszetű vagy profilos alaprúddal. Fontos, hogy a szorítótól ne várjon el olyan tulajdonságot, amivel nem rendelkezik.

Gyors beállítás és meghúzás

F-típusú asztalos szorító

Erős fém szorító, műanyag pofavédőkkel (megvédi a munkadarabot)

Asztalos satu

Csaplehúzónak is hívják

Bizonyos szorítók gyorsan beállíthatók és rögzíthetők. A szorítót gyorsan be lehet állítani a szorítandó méretre, majd finoman rögzíteni lehet a munkadarabot. A finombeállítás lehet csavaros vagy pisztolyos is. Ez növeli a komfortot munka közben és a szorító magától nem csúszik le és nem csípi be a kezét sem. A szorítónál fontos a pofa hosszúsága is, amely meghatározza a befogható méretet. Nem elhanyagolható a pofák között beállítható távolság sem, amely a munkadarabok vastagságánál lehet fontos adat.

Egykezes szorítók - Power Grip

Nagyon modernek az úgynevezett egykezes gyorsszorítók. Előnyük, hogy a fogantyú egykezes nyomogatásával beállítható a befogandó méret. A nagy szorítóerőt különösen szereléseknél fogja nagyra értékelni, amelyet még kiegészít az a tény, hogy egy kézzel végrehajthatja a befogást. A legtöbb hagyományos szorító használatához két kéz szükséges, de ha például létrán áll, és az egyik kezével a szekrényt tartja, akkor örülni fog az egykezes működtetésnek. Ebből is érzékelhető, hogy az egykezes szorító sokszor megoldja a lehetetlent is. Ezeknél a szorítóknál a szorító pofa nem fordul el (mint a csavaros szorítónál). Nem maradtunk el a világtól, egykezes szorítókat már több mint 15 éve gyártanak Cseh Köztársaságban, lásd például a legendás Power Grip-et. Kedvező árban és több hosszúságban vásárolhatók meg, és már a kezdeti „gyerekbetegségek” is megszűntek. A Power Grip szorítókat az uni-max már tíz éve gyártja és forgalmazza. Amennyiben ezen szorítók ereje nem elegendő (ez ritkán fordul elő), akkor lehet használni a klasszikus csavaros szorítókat. Az egykezes szorítók kiválóan használhatók ragasztási munkákhoz, vagy rövidebb anyagok és munkadarabok befogásához, illetve szerelésekhez. Nagy erővel rendelkeznek például a karos szorítók.

Szorító és feszítő

A szorítókat fordítva is lehet használni - feszítéshez. Ezt például bútorok szétszereléséhez lehet kihasználni. A Power Grip szorítókat (a csavar meglazítása után) át lehet fordítani és az erejüket fordított irányban lehet kihasználni. Bútor vagy más nagy tárgyak javításához előbb használja a feszítő erőt, majd a ragasztó felhordása után fordítsa át a szorítót, és használja szorításra.

Élszalag szorítók

A 3 - C 50 élszalag szorítóban három szorítóorsó található

Kitűnően használható például ajtóélek ragasztásához.

A szorítók között speciális helyet foglalnak el az élszalag vagy élszorítók. Elsősorban egyenes élek ragasztásához és profilos lécek ragasztásához használhatók. Lehetnek U-alakúak, amikor a menetes rudak egymással szemben helyezkednek el, a nyomórúd pedig ezekre merőleges, illetve lehetnek önzáróak. Az első előnyösebben használható, ha a szorítási pont nem szimmetrikusan középen található, vagy több lécből áll és vastagabb.

Önzáró élszorító

... gyakorlati példa a használatra

Az önzáró élszorító automatikusan központosítja a szorító pofa helyzetét (az él középvonalára). A gumi bevonatú excentrikus talp a meghúzás során elfordul és megszorítja a darabot. Gyors és hatékony megoldás. A gumi bevonatú talp nem okoz sérülést a lemez felületén. Más kivitelben ezzel a megoldással nagyméretű sima lapanyagokat lehet szállítani és mozgatni) például laminált bútorlapokat vagy más lemezeket), a készülékkel 30 és 60 kg közötti lapok biztonságosan megfoghatók. Ez bizonyítja az alkalmazott elv kitűnő gyakorlati használhatóságát.

Lehajtható fogantyú a nagyobb szorítóerőhöz

Műanyag pofás kétirányú szorító

Az elfordítható fogantyú segíti a meghúzást

A meghúzási erő növelése vagy a kényelmesebb használat érdekében bizonyos szorítók kiegészítő karral, vagy lehajtható fogantyúval húzhatók meg. Így a szűk helyeken is jól meg lehet húzni a szorítókat. A fogantyú lehajtásával növeljük a kar hosszát, és kisebb erő kell a meghúzáshoz. Lehajtjuk a kart, elfordítjuk fél fordulattal, majd átfordítjuk és folytatjuk a meghúzást (mintha racsni volna). A szorító kialakítása lehetővé teszi a szorító stabil lehelyezést is. Így kényelmesebben lehet befogni a munkadarabokat. A dupla karos rögzítő rendszer segítségével kombinálható a gyors elmozdítás és az erős meghúzás, a lehajtható fogantyú forgatásával. Ha a műhelyébe szorítókat vagy befogókat kíván vásárolni, akkor tekintse meg a kínálatunkat: itt, biztosan megtalálja amit keres. A szorítókról további információkat a következő cikkben talál: Összehúzni, ragasztani, javítani, védeni. Ajánlatunk!