+420 246 066 136 / H-P 7:30 - 16:00
0
0 Ft ÁFA-val 0 Ft ÁFA nélkül

Maróasztal

A felsőmaró hasznos segítőtárs. Ezt már a korábbi cikkünkben megállapítottuk. A maróasztal, amelybe a felsőmarót be lehet fogni (és így alsómarót lehet létrehozni), tovább fokozza a kényelmes munkavégzést.

Az összeállítás nem bonyolult.

Az asztalt szétszerelt állapotban szállítjuk, az összeállítási útmutatóval együtt. Egy kávé, egy kis idő, és az asztal már kész is. Még egy kézpár hasznos lehet, de nem feltétlenül szüksége.

Erős és stabil

Az asztal széles és robusztus. Ezzel eltér a más kisebb asztaloktól, amelyek általában keskenyek és csak néhány megvezetési lehetőséggel vannak ellátva. Az asztal középrésze, ahová a marógép van felszerelve, erős, bordákkal megerősített és profilos öntvény (vezető hornyokkal). Az anyag megvezetését párhuzamvezető segíti, de előtte ezt is fel kell szerelni.

Az asztallaphoz stabil lemezlábak vannak hozzácsavarozva. A stabilitás és a hosszabb élettartam érdekében ezekben is van merevítés (sajtolt).

Nagy felület, kényelmes munka

A maróasztalok esetében a nagy felület fontos előny. A lécek vagy a hosszabb anyagok nem billennek le, azokat kényelmesen lehet előre tolni. Éppen ilyen az uni-max maróasztal.

Az asztal alapmérete 61 × 36 cm, ami már önmagában is megfelelő, azonban a két kiegészítő toldalékkal (amelyeknek a mérete 21 × 36 cm), a felület még nagyobbá tehető. Az asztallap teljes mérete így már 103 × 36 cm, ez már tényleg nagy munkafelület. A kisebb asztalok mérete általában 43 × 40 cm, ezek majdnem két és félszer kisebbek. Pedig ezekkel a kisebb asztalokkal is lehet dolgozni. Az asztal kiválasztása során szintén mérlegelni kell, hogy milyen gyakran fog marási munkákat végezni.

Hasznos kiegészítők

Az asztalba (a méretének köszönhetően) egy kapcsolódoboz is be van építve, két aljzattal (por ellen védett kivitelben) és vészleállító kapcsolóval. Az egyik aljzatba lehet csatlakoztatni a marógépet, a másikba a porszívót. A főkapcsolóval egyszerre lehet működtetni a két eszközt, nem kell mindegyiket külön-külön bekapcsolni.

A biztonságot támogatja a felső műanyag burkolat. Ez védi a forgó marószerszámot, és csak akkor nyílik fel, ha anyagot tol a szerszámhoz. A vastag plexiüvegen keresztül is jól látható a megmunkálás folyamata. A burkolat a forgácsokat is megfogja (védelmet nyújt a kéznek és a szemnek), valamint segíti a porszívó munkáját. Véletlenül sem tud a forgó szerszámhoz érni.

A méret hosszabb távon kifizetődik

Az asztal és a kiegészítő felületek segítségével kényelmesen lehet végrehajtani a marási műveleteket, és a hozzáférés is kiváló. A kisebb asztaloknál általában gondot okoz a marógép bekapcsolása, illetve a munkadarab mozgatása. Az asztal mérete lehetővé teszi, hogy akár nagyobb teljesítményű marógépet is befogjon. Ha sok marási munkát végez, akkor a mélyebb és bonyolultabb profilok megmunkálásához érdemes később nagyobb gépet vásárolni, amelybe nagyobb átmérőjű szerszámok is befoghatók.

A kisebb munkákhoz azonban kisebb gép és kisebb asztalméretis elegendő.

 

Az asztalba magasabb és nagyobb teljesítményű gép is befogható, amelybe nagyobb átmérőjű szerszámokat lehet használni. Ebbe akkor érdemes beruházni, ha komolyabb és gyakrabban ismétlődő munkákat végez, például díszes konyhaajtókat vagy kereteket gyárt.

A felsőmaró asztalba szerelésével megváltozik a munka jellege is. A megmunkálást ettől kezdődően alsó marásnak hívjuk. Az alapvető különbség abban van, hogy ennél a megoldásnál a munkadarabot kell mozgatni a marógép és a szerszám felett, míg a felsőmarásnál a gépet kell a munkadarabon kézzel megvezetni.

Egy vagy két marógép?

Ha gyakran végez marási munkákat, akkor zavaró lehet a gép rendszeres ki- és beszerelése. Igaz, hogy csak négy csavart kell kicsavarni, de hosszabb távon előnyösebb lehet egy újabb marógép megvásárlása. Egyiket állandóan az asztalba szerelve, a másikat felsőmaróként használva lehet dolgozni. A szerszámok pedig közösek, azok mindegyikbe befoghatók.

Az asztal oldal- és párhuzamvezetőkkel is használható, illetve a csapágyas marószerszámokkal vagy a másológyűrűvel sablonok másolata készíthető. Erről majd legközelebb.