+420 246 066 136 / H-P 7:30 - 16:00
0
0 Ft ÁFA-val 0 Ft ÁFA nélkül

Összehúzni, ragasztani, javítani, védeni

A szorító, mint hasznos segítőtárs.

Felmerülhet a kérdés: miért éppen a szorítók? Az egyik leggyakrabban használt ezermesteri és szakipari eszköz (az akkus kéziszerszámok után). A hasznossága miatt nem hiányozhat egyetlen műhelyből, garázsból vagy háztartásból sem. Nem csak férfiak használják. A háztartásban előforduló javításoknál vagy új dolgok létrehozásában nélkülözhetetlenek. Valamit megfogni, rögzíteni (sokszor valamilyen konkrét szögben) gyakori tevékenység.

A szorító egy plusz kéz.

Valamit megfogni, befogni, rögzíteni stb. szinte mindem megmunkálási feladat során, illetve sok egyéb más tevékenység közben kell. Nem elég csak kézzel megfogni és gyerünk... A másodperc-ragasztó sem ragaszt egy másodperc alatt. A diszperziós faragasztók esetében legalább egy órán keresztül kell az alkatrészeket egymáshoz szorítani (az anyag típusától függően). A szorítókat azonban nem csak ragasztáshoz lehet használni. Hasznos segítőtársként plusz kézként szolgálnak (pl. fűrészelés közben az anyag rögzítéséhez), vagy valamilyen szögben való fixáláshoz. A szorítókkal megfogott egyenes lécet például párhuzamvezetőként lehet használni, illetve a megmunkált (festett, csiszolt stb.) anyagokat kíméletesen lehet beszorítani.

Elméletileg a szorítókat összehúzó, ragasztó vagy segédszerszám kategóriákba is be lehetne sorolni. Továbbá itt vannak még a modellező, asztalos, lakatos stb. szorítók is.

Szorító kiválasztása

Mire kell figyelni a szorító kiválasztása során, és mi legyen a kiválasztás alapja? Mindenekelőtt a felhasználás módja. Vannak célszorítók (amelyeket csak bizonyos feladatokhoz lehet használni), és vannak univerzális szorítók (különböző feladatokhoz használhatók). A jó szorító nem olcsó mulatság, ezért fontos a megfelelő típus helyes kiválasztása.

A szorító legyen erős és jól meghúzható, a befogott tárgyakat biztonságosan és kíméletesen fogja meg. Akár egyenesen, akár szögben. A szorító nem lazulhat ki és nem csúszhat le a befogott tárgyról. Ez igaz a gyorsbefogó, a hagyományos és a speciális szorítókra is.

A leggyakrabban használt szorítók közé tartoznak a gyorsbefogású, a hagyományos csavaros, valamint a kombinált szorítók. A hagyományos szorítók pofáit ráhelyezzük a befogandó tárgyakra, és a fogantyú csavarásával meghúzzuk a szorítót. A pofák kissé szétnyílnak, és a finoman recézett (megcsúszás ellen védett) sínen az alsó pofa rögzül. A hosszú pofával rendelkező szorítókat nem csak cipő ragasztásához, gitár javításához, hanem például kerékpár gumibelső ragasztásához is fel lehet használni. Az élszorítókkal vissza lehet ragasztani a lelazult élszalagot, vagy az elvált furnért. A lakatos derékszögű szorítóval biztosítható a hegesztett darabok pontos merőleges helyzete.

Bútorjavítás

 

A gyorsbefogó szorítók úgy működnek, mint a patronkinyomó pisztolyok. A fék oldása után a sínen gyorsan elmozdítható a szorító. Utána csak meg kell nyomni a kart, és már szorít is. A befogó mechanizmust rugó nyomja, amely a profilos sínre rányomja a szorítókart és létrehozza a pofa csúszásmentes rögzítését. A szorító használata gyors és kényelmes. Ezen szorítók előnye, hogy nem kell csavarozni, a készülék egy kézzel használható, amit például szerelési munkáknál mindenki értékel. Az egyenes szorítók jól használhatók javításokhoz (pl. a nyikorgó és kilazult bútorok javításához, vagy a elvált furnérok visszaragasztásához).

Keretszorítók és speciális szorítók

Érdekes eszköz a keretszorító. Általában derékszögre van beállítva, így a szorítóval kényelmesen és egyszerűen lehet kereteket és más, derékszögben csatlakoztatott tárgyakat készíteni.

Érdekes szorítómegoldás, és sok célra használható az állítható keretszorító. A fix szöggel beállított szegmensek szabadon elmozdíthatók a négy méter hosszú acélszalagon. A lengő támaszok segítségével nem csak derékszögű, hanem akár atipikus íveket vagy köröket is össze lehet húzni.

További hasznos eszköz az excenteres vagy karos szorító, (amit befogónak is neveznek), ezek a holtponton átbukva karral rögzítik a befogandó darabot. A rögzítő erő elérheti a 300 kilót is. Ezeket általában hegesztéshez használják, a munkadarabok gyors befogásához. Hasznos segítőtárs lehet a kis satu is, amelybe például a fúrógépen lehet befogni a fúrandó anyagot. De erről majd legközelebb...

Az új szorítók könnyebbek és nem rozsdásodnak

A modern szorítók egyik fő előnye az anyagukban rejlik. A régi szorítók acélból készültek és nehezek voltak, használatuk sem volt egyszerű, sőt, nedves környezetben hamarosan rozsdásodásnak indultak. A fa fogantyú egy-egy erősebb meghúzásnál könnyen megcsúszott az asztalos kezében.

A legnagyobb erővel a satus szorító rendelkezik

 

A nagy asztalos satu ablakok és ajtók javításához és gyártásához használható. Az ajtók és ablakok gyártása és javítása során nagyobb szorítóerőre van szükség, ezt csak a nagy asztalos satu biztosítja. Minden asztalos tisztában van azzal, hogy ez a szorító biztonsággal megfog minden nagyobb tárgyat az asztalon.

A nagy asztalos szorító alapja egy 80 mm magas I-profilú acélgerenda. Ez biztosítja a kellő szilárdságot és az ellenerők felvételét a befogáshoz. A nagy öntöttvas hajtókarral, amelynek a forgatását ellensúly könnyíti meg, kényelmesen lehet forgatni a csavarorsót. A csavarorsó megvezetéséről robusztus ház gondoskodik.

Tanácsunk: jó ragasztó és megfelelő alátámasztás

A szorítókkal való munkához megfelelő ragasztóra is szükség van, amely biztonsággal összeragasztja a munkadarabokat. Néha például különböző anyagokat kell egymáshoz ragasztani. A bekent és összefogott anyagot le is kell helyezni, vagy alá kell támasztani. Ügyelni kell arra, hogy az alátámasztás ne ragadjon hozzá a bekent munkadarabhoz. A különböző típusú szorítók, satuk és befogók segítségével sok mindent egyedül is meg lehet javítani. Ehhez csak a megfelelő ragasztót kell kiválasztani, majd az anyagokat össze kell szorítani.