+420 246 066 136 / H-P 7:30 - 16:00
0
0 Ft ÁFA-val 0 Ft ÁFA nélkül

Száras felsőmarók, azaz marás mindenkinek


A száras felsőmaró tulajdonképpen afféle modern, elektromos profilgyalu. Amit korábban kézzel, vésővel és állítható profilgyaluval kellett csinálni, ma egyetlen gép is elvégzi.Mindezt számos cserélhető szerszám és profil széles választéka segítségével.

Fára és bútorra

Hogy biztos lehessen a pontos meghatározásban, fellapoztuk a Wikipédiát: "A maró több pengésmegmunkáló gép, amelyet fémek és más anyagok marására valamint vágás útján történő megmunkálására használnak. A megmunkáló gépet,, amely ezt használja marógépnek nevezzük." A pontos meghatározás tehát így hangzik: "Fogjuk a marót a marógépbe, és rajta!"

Díszes fiókelő

A pergolának is jól állnak a lekerekített élek

Nem csak az élek lekerekítésére, hanem díszítésre is ... a marógép ezt mind tudja

Itt valaki jól eljátszott a részletekkel ... kivágó géppel vagy homorú lekerekítő maróval

Minden, amit a minket körülvevő bútorokon vagy fa termékeken valamilyen módon megmunkáltak az éleken, vagy aminek érdekes profilja illetve hornya/barázdája van, az maró segítségével készült. Amennyiben régebbi vagy a dédnagymamától örökölt tárgyról van szó, profilgyalu segítségével. Gyakran használtak profilléceket is. Ezeket azonban szintén maró segítségével formálták meg.

Körülöttünk mindenütt

A fürdőszobai komód oldalai és fióklapjai egyaránt lekerekítettek

A finoman "kiegyengetett" élek és a virágláda rögtön jobban néz ki

A maró nyomait és profiljait megtaláljuk az asztalok élein, a díszes konzolokon, a konyhaszekrény ajtóin vagy a rusztikus bútorokon. Zárak és kilincsek pántjainak kivésésében, tolóajtók hornyainak elkészítésében, polcok éleinek vagy ágyak sarkainak lekerekítésében egyaránt segít. Hasonlóképp szépíthetjük vele a pergolát, a kerti bútort vagy a parapetet. Ezek többségében már megvásárolt és ipari gyártásból származó termékek. Segít a csapok, furatok, csapolások elkészítésében, tetszőleges formák marásában, síkból és belső nyílásokból egyaránt. A maró segítségével értékesebbé tehetjük a kész terméket és az anyagot, megadhatjuk a végleges arculatát, legyen szó csupán az élek lekerekítéséről vagy mélyprofilozásról.

Az alap az előkészített anyag

Horonymarás vagy élmegmunkálás?

Az uni-max marókkal mindez gyerekjáték

A maróval akár MDF lapot is megmunkálhat

A vágásmélység szükség szerint állítható

A maróval végzett jó munkáért és a minőségi eredményért mindenekelőtt megfelelően megmunkált lap vagy gyalult anyag illetve deszka szükséges. A maróval lekerekíthetünk vagy marhatunk fát és fa alapú anyagokat, mint például farostlemez MDF lapok, rétegelt lemezek, faforgácslapok, de akár egyes puha műanyagokkal is elboldogul. A marógép támasztó- és vezetőléce végigcsúszik a megfelelően előkészített anyag mentén, és lemásolja a felületet vagy az élet. Ez természetesen akkor működik így, ha a kezünkben tartjuk, és felülről dolgozunk az anyaggal. Az asztalhoz rögzítésről az alulról történő megmunkáláshoz a későbbiekben lesz szó.

Megfelelő rögzítés = biztonságos munka

Az anyag biztonságos rögzítése kapcsok/bilincsek segítségével

A marógép késének leeresztését vagy beillesztését át kell gondolni

A marógép magas fordulatszámú vágószerszám, akár percenként harmincezer fordulattal. Emiatt az anyagot munka közben megfelelően és biztonságosan kell rögzíteni. Ehhez használhatunk megfelelő kapcsokat/bilincseket, amelyekkel nem nyomjuk meg az anyagot, vagy ügyes fogókat. Ezek az asztal szélére rögzíthetők vagy vezetőlécet marhatunk beléjük, az állítható bilincsek esetében. A vezetőléc a marógép gyakoribb használata mellett rendkívül hasznos segítőtárs. A gyalupad padvasait is kihasználhatjuk.

Biztonság az első helyen

A marógép forgó késétől a faforgácsok szétrepkednek

... emiatt sose feledkezzen meg a védőszemüvegről

A marógéppel végzett munka közben elsősorban szemüveggel védjük a szemünket a szétrepülő forgácsoktól, és ha lehetséges használjunk elszívót és elszívócsonkot, amellyel a marógépek többsége rendelkezik. Rögzítsük szilárdan az anyagot. Csak bekapcsolt, már forgó marógépet toljunk az anyagba. Amikor tömör, tömbös anyaggal dolgozunk, ügyeljünk a fadarabok repülési irányára, és közben dolgozzunk óvatosan, hogy ne szakadjon ki .
Ügyeljünk, hogy a marógép kését a forgásiránynak megfelelően toljuk az anyagba, és az egész marógép ebben az irányban mozog az anyag mentén. (Azoknak, akik tapasztalattal rendelkeznek hasonló gépek használatát illetően, mindez természetes, ám egy teljesen laikust ez megzavarhat, és esetleg úgy érzi, hogy a marógép nem működik vagy rossz marót választott).
A munka során ütközőket és vezetőket használunk, nem nyomjuk a vágatot és nem használunk tompa eszközöket.

Hogyan válasszunk marógépet

Különféle marógép típusok

Különféle szárátmérők

Szűkítők különféle szárátmérőkhöz

Meghúzni, és rajta

Amennyiben még nincs tapasztalatunk, érdemes előbb kipróbálni, kölcsönkérni a szomszédtól vagy valakitől, akinek van ilyen szerszáma. Így meggyőződhetünk róla, hogy nem kell félni tőle, valóban hasznos szerszám, és jól jön a műhelyünkbe. A marógép méretét a használat szerint választjuk. A kisebb fordulékonyabb, könnyebb tartani, például amikor kész faszerkezetekkel dolgozunk, mint például tetőgerendák, pergola, stb. A nagyobb marógépek nehezebbek, robusztusabbak, jól vezethetők és jobban illeszkednek az anyaghoz. Az is segíthet a döntésben, hogy milyen sok tartozékot kapunk a marógéphez, illetve vásárolható-e hozzá alsó munkaasztal, amely jelentősen megnöveli a használhatósági körét. Alkalmankénti marásra megfelelő egy kisebb átmérőjű szárral és rögzítővel rendelkező szerszám. Nagyobb és nehezebb munkákhoz válasszunk inkább nagyobb átmérőjű rögzítőfogóval rendelkező marógépet. A jobbak többféle átmérőhöz megfelelő szűkítővel rendelkeznek. Így kisebb és nagyobb átmérőket is használhatunk egy gépben.

A markolat/nyél jó ergonómiája megkönnyíti a szerszám kezelését

Fordulatszám-szabályozás közvetlenül a markolaton

Mélységhatároló állítás

A mélységhatároló finomhangolása

A választáskor szintén alapvető az elektronikusan állítható fordulatszám, az ergonomikus markolat/nyél és a minőségi, több fokozatban állítható minőségi mélységhatároló. A több fokozatban állítható mélységhatárolót például összetett profilok készítésekor vagy nagy fogásvételkor illetve több lépésben történő maráskor, azaz "fokozatos süllyesztéskor" használhatjuk ki.

Következő

A marógépet természetesen alulról is rögzíthetjük, és így mozgathatjuk az anyag mentén a marószár irányába. Ezt azonban, a vákuumasztal segítségével történő érdekes rögzítéssel együtt később mutatjuk be, ahogyan azt is megmutatjuk, hogyan készítsen díszléceket vagy konyhaszekrény ajtókat.