+420 246 066 136 / H-P 7:30 - 16:00
0
0 Ft ÁFA-val 0 Ft ÁFA nélkül

Uni-max marók és marószerszámok

Kiválasztani a pont megfelelő marószerszámot nem is egyszerű dolog. Fontos kérdés, hogy mire és milyen gyakran fogja használni. Ez érvényes a marógépre és a marószerszámra is. Időnként ez szép „sakkozás” is lehet. Elsősorban meg kell válaszolni, hogy mire fogja a szerszámot használni: lécek marásához, csapoláshoz, vagy lépcsőfokok besüllyesztéséhez?.

Marószerszámok felosztása és típusok

A marószerszámokat felhasználás, méret, profil típus szerint osztályozzuk. Az első osztályozás történhet például az alapján, hogy a szerszámon van-e támasztó csapágy (másoláshoz), vagy éppen csapágy nélküli a szerszám. Ez általában meghatározza a felhasználásukat, például a maróval fúrni is lehet. Bizonyos marókat csak élek marásához lehet használni, míg másokat felületek marásához vagy éppen fúráshoz is.

Ismerünk lekerekítő, szög-, profil-, fecskefark, levágó, falc- vagy éppen horony- és tányérmarókat. Aztán vannak keretmarók, csapoló marók, vagy akár összetett marók is (ezek azonban már nem kis szármarók, amelyeket felsőmarókban vagy asztali marókban lehet használni). A keskeny végű szerszámokkal gravírozni lehet az anyagokat.

A lekerekítő maróval éleket lehet lekerekíteni, a levágó maróval a túlnyúló anyagokat lehet levágni, vagy a szalagokat, furnért lehet eltávolítani. A fecskefark maróval díszes csatlakoztatásokat lehet létrehozni. A szögmaró például 45°-os szögben vágja le az élet. A horonymaróval vésni, hornyokat marni lehet az anyagok felületébe. A tányérmarókkal reteszes kötéshez lehet előkészíteni az anyagot, a profilmarókkal díszléceket vagy díszes deszkákat lehet készíteni. Egy biztos, ha marógépet vásárol, akkor egy marószerszám sosem lesz elég. Kár lenne nem kihasználni a cserélhető szerszámok kínálta lehetőségeket.

Szárátmérők

A marószerszámok esetében nem csak az alakok, hanem a szárátmérők is eltérőek lehetnek. Innen származik a nevük is. A szárátmérők leggyakrabb méretei: 6, 8, 10 és 12 mm.

Ha többféle átmérőjű szerszámmal rendelkezik, akkor sem kell több gépet vásárolni a használatukhoz. A nagyobb átmérőjű befogókba a kisebb átmérők gond nélkül befoghatók egy adapter vagy egy másik patron segítségével. Például a 12 mm átmérőjű patronba befoghatók a 10, 8 és 6 mm-es szárak is. Fordítva azonban nem megy.

Nem itt kell takarékoskodni

Amennyiben a marószerszámok kiválasztása során csak az árat figyeli, akkor gyorsabban fog vékonyodni a pénztárcája. Két olcsó maró sohasem helyettesít egy jó minőségű marót. Ha már van marógépe, akkor áldozzon a marószerszámokra is. Keresse a márkás és megbízható szerszámokat, még ha egy kicsit drágábbak is.

Hogy sokáig szolgálják a marók

A marók hosszú élettartamához azokat ápolni és gondozni kell, biztosítva a megfelelő tárolást is. Általában elég a marókat a munka után levegővel lefújni, vagy megtisztítani. A csapágyas maróknál azonban a csapágyról sem szabad elfelejtkezni. Kis imbuszkulccsal lazítsa meg a csavart, majd sprayből olajozza meg a csapágyat, vagy tegye olajfürdőbe.

Hova tegyem?

Hogyan és hol tároljam a sok marómat? Ha van szekrény vagy láda, akkor abban. Ha nincs hely a szekrényben, vagy csak néhány marója van, akkor Dávid barátom ötlete is segíthet. Viccből azt szokta mondani, hogy ő asztalos én meg csak karbantartó vagyok (de nem haragszok rá). A marószerszámokat akár az asztalfiókban is lehet tárolni. Ehhez nem kell más, csak néhány tölgydeszka, amelybe a száraknál valamivel nagyobb furatokat fúrva már meg is van a helye a maróknak. Mindig kéznél és szépen rendezve. A marókat profilok, vagy munkák szerint is lehet rendezni, és már csak a fiókot kell kihúzni.

Ami kerek az nem veszélyes

Asztallapok, gyerekjátékok, gyerekbútorok, játszótéri játékok és még sok más sokkal biztonságosabb, ha nincs rajtuk éles él és sarok.

A marószerszámokkal nem csak az új termékeket lehet díszíteni, hanem a kész anyagokat is meg lehet munkálni. A maróval befejező megmunkálást hajthat végre kerítésléceken, ajtókon, kazettás bútorokon, fiókokon, ládákon, a lekerekítés szebbé tesz minden tárgyat.

Lépcsők - egyszerűen és gyorsan - maróval és megfelelő szerszámokkal

Marógéppel és megfelelően kiválasztott marószerszámokkal akár lépcsők készítésébe is belevághat. A lépcsők mai árait figyelembe véve jelentős megtakarítást érhet el.

Tervezze meg a lépcsőt, különösen figyeljen a lépcsőfokok távolságára és a lépcső szélességére, aztán válasszon megfelelő marószerszámot, fogja be a maróba és kezdjen neki.

Az oldallapokba hornyok segítségével is illesztheti a lépcsőfokokat, ügyelve a megfelelő teherbírásra. Ha a lépcsőfok vastagabb, mint amilyen széles hornyot tud marni a szerszámmal, akkor készítsen előbb sablont, amellyel teljes szélességben és pontosan fog tudni marni. A lépcsőfok kialakításával az oldalfalban található horony-csap csatlakozás is eltakarható. Majd hordja fel a ragasztót és húzza össze az összeállított lépcső oldalfalait. Amennyiben a lépcső hosszú és az oldallapokat menetes rúddal is össze kell húzni, akkor a menetes rudat a lépcsőfok aljába mart horonyba rejtse el. Ehhez használjon megfelelő méretű horonymarót.

Maróasztal alsómaráshoz

Nagyon hasznos segítőtárs lehet a maróasztal. Minél szélesebb és stabilabb annál jobb.

Az alsómarás előnye: nem a gépet kell mozgatni az anyagon. Az anyag nagyobb felületen fekszik fel, mintha a gépet mozgatná az anyagon. Erről majd részletesebben egy következő részben, ahol bemutatunk egy ilyen uni-max asztalt.

A maró az asztalba van befogva, azt már nem kell kézzel mozgatni, ami nem egyszerű dolog léc vagy vékony profil esetében.

Maróasztalt természetesen saját erőből is készíthet, amit különböző célszerszámokkal egészíthet ki a végezni kívánt munkák fajtái szerint, de jobban fogja szolgálni Önt egy igazi és ilyen célokra kifejlesztett eredeti maróasztal, és ami nem elhanyagolható: a vásárolt maróasztal biztonságos és megbízható lesz.