+420 246 066 136 / H-P 7:30 - 16:00
0
0 Ft ÁFA-val 0 Ft ÁFA nélkül

Uni-max marók: rádiuszokhoz, ferde maráshoz és különböző profilokhoz

Ha szeretne valamilyen fatárgyat szebbé és díszesebbé tenni, a munkáját szeretné drágábban eladni, vagy éppen dicséretet szeretne kapni a feleségétől, akkor előbb vagy utóbb valamilyen marószerszámokat kell vásárolnia.

Marógép és marószerszámok

A marógép csak az erőt adja, a munka javát azonban az alakos vagy profilmaró szerszám végzi el. A marógép és a megfelelő marószerszám egymástól elválaszthatatlan eszközök. Profil rengeteg létezik, szerencsére van hozzá megfelelő szerszámválaszték is. Kezdje a kisebb készlettel, amely néhány marószerszámot tartalmaz. Ha már hozzászokott a géphez és a munkához, akkor lépjen tovább és vásárolja meg a nagyobb készletet, amelyben sokkal nagyobb a profilválaszték, illetve a készletben különböző lekerekítésű és rádiuszú marót talál. Minden azon múlik, hogy milyen gyakran végez profilmarási munkákat.

A profilmaró méretei adottak, ennek ellenére a marószerszám anyagba merítési mélységével, például csak a profil kis részének a használatával, vagy a profil sokszorozásával egy marószerszámmal is különböző eredményű marási munkákat lehet végrehajtani. Gyakorlat teszi a mestert. Nem minden profil kombinálható vagy csatlakoztatható egymáshoz. Saját tapasztalataim azt mutatják, hogy a leggyakrabban kis vagy nagy rádiuszokat, kis profilokat használok a lekerekítésekhez, díszítésekhez vagy élletöréshez. De hozzá kell tennem, hogy a készlet nagyon jó, és sokféle profil létrehozását teszi lehetővé. A nagy készletben olyan marószerszámok is vannak, amelyekkel csapolás is végrehajtható, így könnyedén lehet a deszkákat egymáshoz csatlakoztatni. (Néha előnyösebb azonban megvásárolni a kívánt méretű lapot vagy deszkát).

A horony és csapmarók segítségével széles ragasztott lapok készíthetők (pl. asztallapokhoz vagy lépcsőkhöz).

Drága vagy olcsó marószerszám?

Ha csak néha kell valamilyen élet letörni, akkor nem kell drága szerszámokat és gépet vásárolni. Különösen akkor, ha puha faanyagokkal (fenyő, vörösfenyő, nyárfa, kékfenyő, éger, hárs stb.) dolgozik. Azonban ha mélyebb marási munkákban gondolkozik, akkor javasoljuk robusztusabb (nagyobb talpazattal és teljesítménnyel rendelkező) gép megvásárlását.

A léc minden eltakar

Az alakos léc mindent eltakar és díszesebbé tesz, pl. díszíti az egyébként ragasztott lécekből álló asztallapot, vagy éppen képkeretnek is felhasználható.

Az alakos lécekkel ajtókon, konyhai bútorokon stb. álkazettákat lehet kialakítani. A profilos lécek segítségével az üvegezés is szebbé tehető, pl. egy régi üveges ajtón. Egy kis ügyességgel a panelházak régi ajtói egyszerűen felújíthatók.

Számolja ki, hogy egy felújításhoz megvásárolandó több tíz vagy száz méter díszítőléc megvásárlása mennyibe kerülne! A végeredmény kézzel fogható! Vásároljon inkább egy olcsó marógépet és hozzá marószerszámokat, majd a munkát saját maga végezze el! A végén a marógép és a szerszámok pedig még meg is maradnak!

A marási munka

Az első és legfontosabb a munkadarab megfelelő rögzítése. Ehhez használjon szorítókat. A munkadarab le is csavarozható, vagy akár vákuumos asztalon is rögzíthető (minden a körülményektől és az anyagtól függ). A marást egy azonos vastagságú hulladékon kezdje, ezen állítsa be a mart profilt. A végleges beállítással mart hulladék darabot ne dobja ki, később még jó lesz (beállító) sablonnak.

Forog, de merre?

Aki először mar, általában nem tudja eldönteni, hogy miként kell a gépet és a szerszámot a munkadarabra helyezni és azon megvezetni. A marószerszámon címkével vagy relieffel (nyíllal) mindig meg van adva a forgásirány. Amikor a marógépet lehelyezi a munkadarabra, a nyíl az óramutató járásával azonos - ebbe az irányba kell a marógépet mozgatni.

Amennyiben kör alakban kíván marni (pl. egy kör asztallapot készít), akkor a marógépet az óramutató járásával ellenkező irányba mozgassa, tehát a gépet finoman maga felé húzza. A forgásirány úgy van beállítva, hogy az él a csapágy mélységéig, vagy csapágy nélküli szerszámok esetében a profil teljes mélységéig belemarjon az anyagba.

A kezdők gyakran hibát követnek el azzal, hogy „tolatnak”, a marót visszafelé mozgatják. Ezt talán észre sem veszik, mert az éles szerszám és a magas fordulatszám segítségével a profil elkészül, de nem lesz szép sima (szálkás és szaggatott felületű lesz): Ennek az okát a szerszám életlenségében fogják keresni. Pedig nem a szerszám, hanem a gépet vezető személy a hibás. (Néha ez velem is előfordul.) A maró visszafelé mozgatása kisebb szakaszok megmunkálása esetén nem hiba (pl. ha nem térünk vissza a kezdési helyre, vagy sarkokon, vagy profilok csatlakoztatásánál).

A legjobb tanítómester a gyakorlat. Egy hulladék anyagon tolja a gépet előre, majd húzza hátra, azonnal látni fogja a mart felületen a különbségét, és azonnal tudni fogja, hogy melyik a helyes mozgatási irány.

A marógép magas fordulatszámú gép. Ha szünetet tart a marás közben, akkor a gépet előbb kapcsolja be, várja meg a szerszám fordulatszámának a felfutását, és csak ezt követően nyomja a szerszámot a munkadarabnak. Ha a bekapcsolás után azonnal marni kezd, akkor a gép ezt visszarúgással „hálálja” meg.

Marás két oldalról

A csapággyal szerelt marószerszámokat általában csak egy oldal marásához használjuk. Kivéve, ha a mart anyag vastagsága megengedi, hogy a csapágy a másik oldalról való marási művelet közben is meg legyen támasztva a munkadarab eredeti (maratlan) szélén. Így vastag anyagokon azonos lesz a fenti és alsó díszprofil.

A maráshoz használja a szemét és a fülét is

Ha bármilyen elváltozást észlel, például a marás jellegzetes magas hangjában, akkor azonnal kapcsolja ki a gépet és ellenőrizze le a szerszám és a munkadarab befogását stb. A például harminc-ezres fordulatszámmal forgó gép hangjának a hirtelen megváltozása fatális problémát jelenthet. Kevés szakipari gép forog ilyen magas fordulatszámmal.

Később foglalkozni fogunk a marószerszámok beállításával, és az alsó befogást lehetővé tevő munkaasztallal is.