+420 246 066 136 / H-P 7:30 - 16:00
0
0 Ft ÁFA-val 0 Ft ÁFA nélkül

Áruhiba felelősség fogyasztókkal szemben

Az eladó felelősséget vállal azért, hogy a termék az átvételkor hibátlan. Az eladó mindenekelőtt felelősséget vállal azért, hogy a termék átvételekor:

  • a termék tulajdonságai megfelelnek a felek által megállapodott tulajdonságoknak, ilyen megállapodás hiányában megfelel az eladó vagy a gyártó által kiadott leírásnak vagy reklámnak, továbbá a vevő elvárásainak, figyelembe véve a termék jellegét,
  • a termék megfelel az eladó által feltüntetett rendeltetésnek, vagy a termék jellegének megfelelő általános rendeltetésnek,
  • a termék minősége megfelel a minta minőségének vagy a megállapodott minőségi követelményeknek, amennyiben a minőséget vagy a kivitelt minta alapján határozták meg,
  • a termék mennyisége, mérete és tömege megfelelő,
  • a termék megfelel a vonatkozó jogi előírásoknak.

Amennyiben a hiba az átvételtől számított hat hónapon belül következik be, akkor ezt úgy kell értelmezni, hogy a termék már az átvételkor hibás volt. A vevő a termékhibát, a 89/2012. sz. Polgári Törvénykönyv 2165. §-a szerint, az átvételtől számított 24 hónapig reklamálhatja.

Amennyiben a termék tulajdonságait nem határozta meg szerződés, akkor a vevő azonos, hiba nélküli termékkel való helyettesítést kérhet (ha ez a hiba jellegéhez képest nem aránytalan kérés). Ha a hiba csak a termék bizonyos részét érinti, akkor kérheti a hibás rész cseréjét. Ha ez előzőek nem lehetségesek, akkor elállhat az adásvételi szerződéstől. Amennyiben a hiba jellege nem indokolja a fenti lépések megtételét, elsősorban olyan esetekben, amikor a hiba felesleges késedelem nélkül kijavítható, akkor a vevőnek joga van a termék ingyenes javítására.

A termék cseréjére, vagy a termék egy részének a cseréjére akkor is joga van a vevőnek, ha a hiba javítással megszüntethető, de a javítások után a hiba ismétlődik, vagy a terméken több hiba is jelentkezik. A vevő ilyen esetekben is elállhat az adásvételi szerződéstől.

Ha a vevő nem áll el az adásvételi szerződéstől, nem kéri a termék vagy a termék hibás részének a cseréjét, illetve nem kéri a javítást, akkor arányos mértékben árengedményt is kérhet. A vevőnek akkor is joga van az árengedményre, ha az eladó nem tudja kicserélni a terméket vagy a termék hibás részét, a hibás terméket nem tudja megjavítani, illetve ha az eladó elfogadható időn belül nem rendezi a reklamációt, amivel jelentős problémákat okoz a vevőnek.

A termék első használatba vétele előtt a vevő köteles a termékhez kapcsolódó okmányokat és dokumentumokat, használati útmutatót, biztonsági előírásokat és egyéb utasításokat áttekinteni és elolvasni, továbbá ezeket a használat során betartani.

FIGYELEM! A használati útmutató, pl. az általánosan ismert használatú eszközök esetében nem feltétlenül része a szállítmánynak. Ezzel szemben, a bonyolultabb készülékeknél és gépeknél a használati útmutató mindig része a terméknek, hogy a terméket a felhasználó az előírtak szerint tudja használni (amennyiben nincs használati útmutató, akkor azt kérje az eladótól).

A garancia és az áruhiba felelősség nem vonatkozik a készülék rendeltetésszerű használatából eredő kopásokra és elhasználódásokra. A termék rövidebb élettartama nem meghibásodás, és az ilyen reklamációt elutasítjuk. Az áruhiba felelősségből következő jogokra a vevő nem tarthat igényt, ha a termék átvétele előtt a vevő előtt ismert volt a termék hibája, vagy a hibát az átvétel után a vevő okozta. Minden termékhez adóbizonylatot (számlát) mellékelünk, amely a termék megvásárlását bizonyítja. A termék átvételét a vevő a szállítólevél aláírásával / fuvarozó cég szállító jegyzékének az aláírásával igazolja le.

A reklamáció elismerése után a vevőnek joga van a termék szállításához (a termék eladó címére való visszaküldéséhez) kapcsolódó költségek megtérítésére, mégpedig legfeljebb a Cseh Posta legolcsóbb szállítási módjának, vagy más ismert (pl. PPL) fuvarozó szolgáltatások árjegyzéke alapján kalkulált szállítási díjra. Az eladó nem kompenzálja az előbbiek feletti költségeket, pl. az expressz szállítás díjat.

 

Akciós ajánlatok