+420 246 066 136 / H-P 7:30 - 16:00
1
2 614 Ft ÁFA-val 2 059 Ft ÁFA nélkül
Kategória

Sűrített levegő

A pneumatikus szerszámok nem igényelnek különösebb karbantartást, kicsi a tömegük, de nagy a teljesítményük. A szerszámok meghajtásához azonban megfelelő minőségű, kellő nyomású és mennyiségű levegőre van szükség. Többet

A sűrített levegőt előbb azonban meg kell tisztítani a mechanikus szennyeződésektől, és a kondenzátumoktól. Ezt a legegyszerűbben szűrők segítségével lehet biztosítani. A szűretlen levegő korróziót okoz a pneumatikus szerszámban, eltávolítja a kenőanyagot, és a mechanikus szennyeződések eltömítik a légvezetékeket. A legtöbb pneumatikus szerszám igényli a külső kenést. Ez megoldható a szerszám közvetlen kenésével is, amikor a szerszám gyorscsatlakozóján keresztül 1-2 cm3 speciális kenőolajat fuvatunk a szerszámba, de a gyakorlatban jobb megoldás az elérhető árú állandó olajkenés, amit közvetlenül a szerszám elé kell csatlakoztatni (mini változat), vagy a panelos kivitel, amikor a kenőrendszert a szűrő után kötjük be (vagy az egész rendszer kenéséhez, vagy csak bizonyos ág kenéséhez).. Bizonyos esetekben azonban – például festéshez – a levegőt természetesen nem szabad kenőanyaggal dúsítani.

A légrendszer megfelelő nyomását nyomáscsökkentő szelep biztosítja. Ez általában a kompresszor tartozéka, vagy a levegő előkészítő egység része.

Nagyon fontos azonban a megfelelő kompresszor kiválasztása, amelytől függ az egész rendszer teljesítménye. Itt három alapvető értékkel kel számolni - a kimeneti nyomással, a légtartály térfogatával, és mindenekelőtt a sűrített levegő mennyiségével. A szükséges légmennyiség hiánya nyomáscsökkenést, és a csatlakoztatott szerszám teljesítményének csökkenését okozza. A konkrét szerszámok légmennyiség igényét az egyes szerszámok műszaki adatai között találja meg.

A kalkulátor segítségével a képernyő bal alsó részén vagy a következő képlet segítségével könnyedén kiszámolhatja azt a munkaidőt, amíg a kompresszor paramétereitől függően, teljesítménycsökkenés nélkül tudja használni a pneumatikus szerszámot.

Képlet a szerszám munkaidejének a kiszámításához:

kompresszor légtartály térfogata × (kapcsoló nyomás - üzemi nyomás) = a készülék üzemideje
készülék levegő fogyasztása - kompresszor nyomó kapacitása

Például a 40026-os excenteres csiszolóval, az 50053 kompresszorra csatlakoztatva, kb. 5,25 percet lehet megállás nélkül dolgozni:

50 × (10-6) = 5´16"
340 - 302

Amennyiben a kompresszorra több szerszámot is csatlakoztat, akkor azzal is számolni kell, hogy egyidejűleg több szerszám is működhet. Ezen kívül figyelembe kell venni a tömlők átmérőjét és hosszát is, a légmennyiség meghatározásakor.


Kiválasztott termékek